Vaikka matala mieliala ja voimattomuus olisi tällä hetkellä kaikki, minkä huomaat, tiedä, että masennuksesta voi parantua. Masennukseen on tarjolla keskusteluapua sekä lääkitystä. Parhaimman ratkaisun itsellesi löydät keskustelemalla asiasta yhdessä lääkärin kanssa. Kun huomaat olevasi alakuloinen ja asiat alkavat menettämään merkityksensä, kannattaa hoitoon hakeutua saman tien.
Kumppanisi saattaa yrittää korjata tilanteesi ja asettaa tiettyjä aikaan liittyviä odotuksia sille, kuinka toipumisesi kuuluisi edetä. Itse taas saatat tuntea epäonnistuneesi, mikäli et kykene kohtaamaan näitä odotuksia. Koska toipumiseen ei ole tiettyä ennustettavaa aikataulua, kannattaa omista tarpeista kommunikoida kumppanille. Kerro kuinka hän voi olla tukenasi ja miltä sinusta tuntuu. Avoin kommunikaatio mahdollistaa molemminpuolisen ymmärryksen, jonka myötä kumpikaan ei tunne oloaan torjutuksi.
Välillä omien tunteiden sanallistaminen voi olla haastavaa. Jos kuitenkin tunnet oman masennuksesi, on siitä kertominen helpompaa myös kumppanillesi. Voit esimerkiksi peilata päivän tapahtumia ja pohtia, mitkä reaktiot ja käyttäytymisen tavat johtuvat masennuksestasi ja mitkä eivät. Saatat olla kriittinen kumppaniasi kohtaan tai tulkita kumppanin sanat ja eleet kriittisyytenä itseäsi kohtaan. Ehkä haluat vetäytyä yksin ja vajota tunteidesi vietäväksi. Yksinäisyys voi kuitenkin huonontaa mielialaasi edelleen. Yhteys kumppaniin on tärkeä voimavara, jota voi rakentaa uudelleen pikkuhiljaa. Mieti oman jaksamisesi rajoissa, kuinka voisit huomioida kumppanisi ja itsesi tarvetta läheisyydelle. Tähän voi riittää esimerkiksi halaaminen tai kädestä pitäminen yhdessä elokuvaa katsoen.
Tukea tilanteeseenne
Ikävien tunteiden ja haasteiden kanssa ei täydy olla yksin, vaan apua on saatavilla. Voit ottaa ensimmäisen askeleen oikean avun löytämiseksi ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme puhelimitse.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset