Toisinaan saatat tuntea, että sinulla on paha olla, saamatta kunnolla kiinni siitä, mistä paha olo johtuu. Pahaa oloa voi olla haasteellista saada määritellyksi ja siten keinot sen karistamiseksi voivat olla hukassa. Erityisesti nuoruudessa pahan olon kokeminen on hyvin tavallista.

Pahan olon taustalla voi olla lukuisia erilaisia tunteita, jotka juontuvat usein erilaisista elämän muutoksista tai kohtaamistamme haasteista. Ehkä läheinen ihmissuhteesi on päättynyt tai siinä on ongelmia, tai ehkä olet juuri aloittanut uudessa työssä tai opiskelupaikassa. Pahoinvoinnin taustalla voi olla esimerkiksi surua, masentuneisuutta, toivottomuutta, ahdistuneisuutta, syyllisyyttä, vihaa tai häpeää. Lisäksi erilaiset pelot ja huolet voivat synnyttää kokemuksen pahasta olosta. Stressi puolestaan on omiaan aiheuttamaan pahan olon tunnetta, mutta myös fyysistä pahaa oloa. On hyvä muistaa, että positiivisetkin elämän muutokset, kuten lapsen syntyminen tai avioliiton solmiminen, aiheuttavat stressiä.

Tuntemamme tunteet herättävät meissä edelleen uusia tunteita. Tilanteesta riippuen saatamme esimerkiksi tuntea häpeää siitä, että olemme surullisia, tai syyllisyyttä masentuneisuudestamme. Tästä johtuen voi omien tunteiden jäsentäminen tuntua erityisen haastavalta.

Paha olo lievittyy usein päivien tai kuukausien aikana. Mikäli olo ei kuitenkaan ala helpottamaan ja pahoinvointi vaikuttaa toimintakykyyn, voi kyseessä olla jokin mielenterveyden häiriö, kuten masennus tai yleistynyt ahdistuneisuushäiriö.

Apua pahaan oloon

Mikäli sinulla on paha olo, voit tutustua keinoihin, joilla pahaa oloa voi lievittää, sekä soittaa asiantuntijoillemme tuen ja suunnan löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset