Paha olo voi lamaannuttaa toimintakykymme ja saada meidät tuntemaan, ettei negatiivisten tunteiden verkosta ole poispääsyä. Koska taustasyistä saattaa olla haastavaa saada kiinni, saatamme yrittää hukuttaa tunteemme itsellemme haitallisin keinoin, kuten päihteiden avulla tai uppoutumalla liiallisesti työhön. Tunteiden vältteleminen ulkoisten ärsykkeiden avulla ei kuitenkaan helpota pahaa oloa, ja paha olo edelleen voi aiheuttaa esimerkiksi vetäytymistä ihmissuhteista ja mielekkäistä aktiviteeteistä tai aiheuttaa ristiriitoja läheistemme kanssa. Seuraavien keinojen avulla voit yrittää helpottaa pahaa oloasi.

Tunne tunteesi

Tunteiden hyväksyminen vähentää negatiivisia tunteita ja tunteet on tehty tunnettaviksi. Mikäli sinulla on paha olo, voit yrittää hahmottaa, mikä tunne pahan olosi taustalla on, ja mistä se johtuu. Jos esimerkiksi olet surullinen, anna itsellesi lupa surra ja pyri välttelemään tunteen välttelyä.

Huolehdi hyvinvoinnistasi

Säännöllisen unen, ruokailun ja liikunnan merkitystä ei korosteta suotta lukuisissa lähteissä. Säännöllinen rytmi ja rutiinit auttavat jaksamaan ja helpottavat tunteiden säätelyä. Myös mielekkäät harrastukset ja sosiaaliset kontaktit auttavat palautumaan kohtaamastamme kuormituksesta.

Löydä rentoutumiskeinosi

Kaikki rentoutumiskeinot eivät auta kaikkia ihmisiä samoilla tavoilla, minkä vuoksi on hyvä tutkia, mitkä asiat auttavat juuri sinua rentoutumaan. Toisille se voi olla musiikin kuunteleminen, toisille pieni kävelylenkki, kun taas toisille käsitöiden tekeminen. Myös tietoista läsnäoloa edistävät hengitysharjoitukset voivat auttaa lievittämään palaa oloa.

Puhu tunteistasi

Kertomalla ääneen pahasta olostasi tulet samalla jäsentäneeksi asioita eri tavalla kuin vain ajattelemalla tulisit tehneeksi. Toiset ihmiset voivat tuoda tilanteeseesi myös uusia näkökulmia. Tunteista olisikin hyvä puhua, oli se sitten läheiselle, lemmikille tai muistilehtiön sivuille. Pahan olon kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan voit myös soittaa asiantuntijoillemme uuden suunnan ja tuen löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset