Koronapandemiasta seuranneet poikkeusolot, muuttuneet rutiinit ja välttämättömät rajoitustoimet sekä tilanteen herättämät tunteet ovat ajaneet ihmiset kohtaamaan täysin uudenlaisen kriisin, jolloin omaan hyvinvointiin on syytä kiinnittää entistä tarkemmin huomiota.

  • Pidä huolta itsestäsi. Voit rauhoitella itseäsi hengitysharjoitusten ja tietoisen läsnäolon avulla. Etenkin viettäessäsi paljon aikaa kotona, muista huoltaa kehoasi säännöllisen liikunnan ja venyttelyn avulla. Kiinnitä huomiotasi myös siihen, että saat tarpeeksi unta ja syöt säännöllisesti. Liiallista päihteiden käyttöä tulisi välttää, sillä se heikentää unen laatua sekä estää kohtaamasta ja käsittelemästä päihteiden käytön taustalla vaikuttavia tunteita. Voit pitää huolta itsestäsi myös priorisoimalla tehtäviä asioita. Ei ole kannattavaa kerätä itselleen pitkää listaa suoritettavista tehtävistä. Voit sen sijaan keskittyä pieniin välitavoitteisiin ja pohtia, mitä voit juuri tänään tehdä siten, että sinulle jää aikaa myös levolle. Kun pidät huolen itsestäsi, kykenet myös huolehtimaan tarvittaessa läheisistä ihmisistäsi.
  • Pyri säilyttämään entiset tai luo uudet rutiinit. Rutiinit tuovat elämään tunnetta jatkuvuudesta ja hallittavuudesta. Vedä selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille. Voit esimerkiksi sopia itsellesi kellonajan, jonka jälkeen et tee enää mitään työhön liittyvää. Jatka itsellesi mieluisten asioiden tekemistä ja varaa kunnolla aikaa palautumiselle. Elokuvat, sarjat ja videopelit ovat monille mielekkäitä keinoja rentoutua. Pyri kuitenkin välttämään liiallista ruutuaikaa erityisesti ennen nukkumaanmenoa, jotta rauhoitut ylimääräisistä ärsykkeistä ja nukut paremmin.
  • Pidä yhteyttä läheisiisi. Monille sosiaalisten kontaktien rajoittaminen on yksi poikkeusolojen kuormittavimmista ulottuvuuksista. Seuraamalla viranomaisten ohjeistuksia voit kuitenkin turvallisesti tavata läheisiäsi tai pitää heihin yhteyttä etäyhteyksien avulla. Luotettaville läheisille kannattaa avoimesti puhua omista tunteista ja huolista, sillä niiden jakaminen toisen kanssa on usein jo suuri askel negatiivisten tunnetilojen lievittämiseksi.
  • Rajoita kuluttamaasi uutistulvaa. On ymmärrettävää ja osittain kannattavaakin haluta pysyä ajan tasalla koronapandemiaan liittyvistä uusista ohjeistuksista ja käänteistä. Mediassa asiaa käsitellään kuitenkin runsaasti, jonka vuoksi uutisten lukeminen voi tuntua kuormittavalta tai herättää vain enemmän stressiä, ahdistusta ja huolia. Sen vuoksi olisi hyvä rajoittaa uutisten lukemiseen käytettyä aikaa yhteen tai kahteen kertaan päivässä. Jos kuitenkin huomaat, että tämäkin määrä on itsellesi liikaa tai tarpeetonta, voit katsoa ajankohtaiset tiedot luotettavalta sivustolta vain kerran viikossakin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarjoaa ajankohtaista ja luotettavaa tietoa koronavirukseen liittyen.
  • Kiinnitä huomiotasi myös positiiviseen. Negatiiviset ajatukset ja tunteet vetävät helposti huomiokykymme puoleensa, jolloin positiivisten asioiden huomioiminen jää niiden varjoon. Voit harjoitella kiinnittämään tietoisesti huomiotasi hyviin asioihin elämässäsi. Konkreettinen keino tietoisen huomioinnin harjoittelemiseksi, on esimerkiksi kirjata aamuisin tai iltaisin paperille asiat, joista sinä päivänä tai siinä hetkessä olet kiitollinen. Joka tapauksessa kaikilla on parempia ja huonompia päiviä, joten on hyvä säilyttää armollisuus itseään ja ympäristöään kohtaan.
  • Hae apua haastavaan tilanteeseen. Koronapandemian aikana saatat tuntea, että omat haasteesi ovat pienempiä kuin muiden tai vähätellä niitä sen vuoksi, että muutkin jakavat kanssasi saman tilanteen. Voit kuitenkin unohtaa nämä ajatukset, sillä juuri sinulle on saatavilla apua sitä tarvitessasi. Mikäli tunnet, ettet pärjää omin keinoin, tai ahdistus, stressi ja uupumus estävät sinua suoriutumasta päivittäisistä toiminnoistasi, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Voit olla yhteydessä omaan terveyskeskukseesi, opiskeluterveydenhuoltoon tai työterveyteen. Myös meidän asiantuntijamme ovat sinua varten ja voit ottaa heihin yhteyttä puhelimitse sinulle soveltuvan avun ja tuen löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset