Jokainen meistä kokee elämässä hankalia tunteita, haasteellisia elämäntilanteita ja kriisejä. Ahdistuksen, surun, alakuloisuuden ja riittämättömyyden tunteet ovat tavallisia reaktioita kun kohtaamme työstressiä, ihmissuhdeongelmia tai menetyksiä. Pitkällä aikavälillä kuormittavien tunteiden ja ajatusten kanssa eläminen alkaa syödä voimavarojamme ja mielenterveytemme voi alkaa horjua.

Omaa mielenterveyden tilaa ja hyvinvointia on kuitenkin mahdollista ylläpitää ja hoitaa omin keinoin. Mielenterveyteen voi olla hyödyllistä suhtautua samalla lailla kuin fyysiseen terveyteenkin. Samalla tavalla kuin huolehdimme hampaistamme pesemällä ne aamuin illoin tai ylläpidämme lihaskuntoa käymällä salilla, voimme tehdä päivittäisiä pieniä tekoja pitääksemme yllä hyvää mielenterveyttä. Säännöllisesti tehtyinä näistä teoista tulee osa arkielämän rutiinia.

Miten ylläpitää mielenterveyttä?

  1. Nuku riittävästi. Riittävä ja laadukas uni on elintärkeää mielenterveydelle. Oleellista oman unen parantamisessa on uni-valverytmin säännöllisyys, johon auttaa herääminen samoihin aikoihin joka aamu.
  2. Harrasta itsellesi mieluisaa liikuntaa. Liikunta lisää mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden ja hormonien toimintaa, mikä auttaa ylläpitämään mielialaa ja vähentämään stressiä. Tutkimuksissa on havaittu, että jo muutaman minuutin kestoisella liikunnalla on positiivisia terveysvaikutuksia. Tärkeää on löytää itselle mieluisa tapa liikkua.
  3. Syö terveellisesti. Tarpeellisten ravintoaineiden saaminen auttaa kehoa toimimaan normaalisti. Terveellisen ruokavalion pohjana on suositeltavaa käyttää yleisiä ravitsemussuosituksia.
  4. Vaali ihmissuhteita. Eristäytyminen sosiaalisista suhteista ja yksinäisyyden kokeminen nostavat riskiä sairastua mielenterveyden häiriöihin. Läheisten ystävien, perheenjäsenten tai kumppanin kanssa vietetty laatuaika on oleellinen osa hyvinvointiamme.
  5. Kehitä tunnetaitojasi. Mielenterveyden häiriöiden puhkeamisen taustalla voi joskus olla puutteelliset tunnetaidot. Kehittämällä tunteiden tunnistamisen ja säätelyn kykyjäsi ja opettelemalla avoimesti ilmaiseen tunteesi onnistut lievittämään negatiivisten tunteiden painolastia.
  6. Rentoudu ja tee asioita, jotka tuottavat sinulle mielihyvää. Arjesta irrottautuminen rentoutumalla ja itsesi hemmottelu ovat tärkeitä mielenterveydelle, sillä ne auttavat lievittämään stressiä.
  7. Vältä alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä. Päihteet sekoittavat aivojen kemiallista tasapainoa, mikä voi johtaa mielenterveyden oireiluun. Alkoholin liiallinen käyttö laskee mielialaa, aiheuttaa unettomuutta ja lisää stressiä.

Jos mielenterveyden omaehtoinen ylläpitäminen ei tuota tulosta ja tuskainen olotilasi ei hellitä, voi olla tarpeen kääntyä ammattiavun piiriin. Mielenterveyden ongelmiin on mahdollista saada apua ja mielenterveyshäiriöihin löytyy monia tehokkaita hoitomuotoja. Alkuun voit päästä soittamalla asiantuntijallemme alla olevaan numeroon – voimme yhdessä pohtia, mitä tilanteellesi on tehtävissä.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset