Ilmastonmuutos, sodat, pandemia, työelämän muutokset ja epävarmuus. Tulevaisuus voi toisinaan tuntua painostavalta, pelottavalta ja epämääräiseltä möykyltä, joka voi tuoda mukanaan aina jotakin, mitä emme osanneet odottaa. Käytätkö aikaasi oikeisiin asioihin tai oletko menossa oikeaan suuntaan? Mitä jos teet väärän päätöksen tai mikään ei ole hallinnassasi? Kuinka mennä kohti sellaista, josta emme tiedä mitään ja johon emme voi varautua?

Tulevaisuuden pelko herättää usein runsaasti mitä jos -ajattelua. Saatamme helposti päätyä märehtimään kaikista pahimpia mahdollisia lopputuloksia, joita tulevaisuus voi mukanaan tuoda. Tulevaisuuden pelko on normaalia, mutta voi kuormittaa sekä lisätä toivottomuuden ja turhautuneisuuden tunteita. Pelot liittyvät usein asioihin, joihin meillä itsellämme ei ole juurikaan vaikutusvaltaa, ja joita emme voi ennustaa. Sen sijaan pelot voivat alkaa rajoittamaan elämäämme ja estää meitä nauttimasta nykyhetkestä. Tulevaisuuden pelosta voi seurata esimerkiksi seuraavia oireita.

  • Keskittymisvaikeudet ja levottomuus
  • Päätösten tekemisen vaikeus
  • Uupumus ja univaikeudet
  • Ärtyneisyys ja turtuminen
  • Tunteiden ja mielialan säätelyn haasteet
  • Motivaation ja mielenkiinnon katoaminen
  • Pahoinvointi ja ruokahalun heikentyminen
  • Lihasjäykkyys ja kivut
  • Paniikkikohtaukset

Kuinka lievittää tulevaisuuden pelkoa?

Joskus tulevaisuuteen liittyy epämääräistä ahdistusta, johon on vaikeaa tarttua. Yritä selvittää, mikä sinua erityisesti pelottaa tulevaisuudessa. Taustasyiden selvittäminen voi auttaa sinua toimimaan murehtimisen sijaan. Muista olla armollinen itsellesi ja tiedosta, ettei sinulla ole välttämättä määräänsä enempää vaikutusmahdollisuuksia tulevaisuuden suhteen. Pienet ja konkreettiset teot voivat kuitenkin viedä osan ahdistuksestasi pois. Jos esimerkiksi kriisitilanteet ulkomailla aiheuttavat sinussa huolta, voit lahjoittaa jollekin luotettavalle auttamistyötä tekevälle järjestölle.

Uutiset ja sosiaalinen media nostavat esiin usein aiheita, jotka aiheuttavat ihmisissä reaktioita, mutta tarjoavat lopulta hyvin kapean katsauksen aiheeseen. Mikäli huomaat näiden lisäävän pelkojasi tai ahdistuneisuuttasi, voi olla aika irrottautua uutisista joksikin aikaa täysin tai rajoittaa omaa ruutuaikaa. Maailmassa on myös paljon hyvää, mutta jatkuva negatiivisten aiheiden lukeminen tai katselu voi vääristää maailmankuvaasi.

Omia ajatuksia voi jäsentää kirjoittamalla päiväkirjaa tai puhumalla ystävän kanssa. Tärkeintä huolten ja pelkojen hallinnassa on pitää huolta itsestä ja omasta hyvinvoinnista. Pyri tekemään mielekkäitä asioita, jotka vievät ajatuksesi muualle, muista liikkua ja syödä säännöllisesti sekä huolehdi riittävästä unen saannista. Lisäksi erilaiset rentoutumis- ja hengitysharjoitukset voivat auttaa pelkojen hallinnassa.

Apua tilanteeseesi

Mikäli tulevaisuuteen liittyvät pelot rajoittavat elämääsi ja aiheuttavat sinulle kuormitusta, josta et omin keinoin pääse eroon, voi olla syytä hakea neuvoja ammattilaiselta. Elämäsi haasteisiin saat tukea ja ohjausta puhelimitse asiantuntijoiltamme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset