Kun parisuhteessa esiintyy seksuaalista haluttomuutta, josta seuraa halujen eriparisuutta, molempien parisuhteen osapuolten tulee ottaa vastuuta tilanteesta ja pyrkiä löytämään ratkaisu yhdessä parisuhteen kannalta tyydyttävän seksielämän saavuttamiseksi. Ratkaisua etsiessä on hyvä pitää mielessä, että seksi on muutakin kuin yhdyntää tai muuta intiimiin kanssakäymiseen liittyvää toimintaa. Seksuaalisuutta ja läheisyyden puutetta voi lähestyä arkipäiväisillä kosketuksilla, hieronnan avulla tai muilla tavoilla, jotka saavat kumppanin kokemaan olonsa tärkeäksi ja lisäävät läheisyyttä kumppanien välillä. Seksuaalista jännitettä voi luoda parisuhteeseen myös lisäämällä omaa aikaa tai tekemällä yhdessä arjesta poikkeavia jännittäviä asioita.

Mikäli seksuaalinen turhautuminen on vain toispuolista, voi halukkaampi osapuoli toteuttaa seksuaalisuuttaan myös yksin. Jos taas molemmat kokevat seksuaalista halukkuutta, mutta seksi oman kumppanin kanssa ei syystä tai toisesta herätä kiinnostusta, on hyvä selventää itselleen mistä pitää, mikä kumppanin kanssa toimii ja mihin haluaisi muutosta. Kun asian tuo keskusteluun kumppanin kanssa, tulee välttää kritisoimasta toista ja lähestyä asiaa omien toiveiden ja tarpeiden näkökulmasta.

Ratkaisuna halujen kohtaamattomuuteen voi olla myös avoin suhde. Parisuhteen avaamista ei tule kuitenkaan tehdä hetken mielijohteesta, vaan päätöksen tulee olla yhdessä harkiten tehty ja parisuhteen luottamuksen tulee olla kunnossa. Mikäli asiasta on haastavaa keskustella yhdessä tai tilanteeseen ei löydy ratkaisua, on ammattilaisen puoleen hyvä kääntyä ennemmin kuin myöhemmin asian ratkaisemiseksi. Myös jos haluttomuuden taustalla on trauma, kivut tai pelot, on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen näiden selvittämiseksi.

Voit aloittaa ottamalla yhteyttä puhelimitse asiantuntijoihimme juuri sinulle soveltuvan avun löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset