Avoimella parisuhteella tarkoitetaan suhdetta, jossa parisuhteen osapuolet ovat yhdessä päättäneet hyväksyvänsä parisuhteen rinnalle myös parisuhteen ulkopuoliset seksuaaliset suhteet. Toisin kuin polyamorisissa suhteissa, romanttinen suhde kuuluu vain pääasiallisen parisuhteen osapuolten välille. Syitä suhteen avaamiselle on monia ja jokaisessa avoimessa suhteessa parisuhteen säännöt määritellään yhdessä vastaamaan kumppaneiden tarpeita ja toiveita. Syitä voivat olla esimerkiksi oman seksuaalisuuden tutkiminen, seksuaalisuuden halun eriparisuus tai seksuaalisten fantasioiden toteuttaminen. Mikäli sinua mietityttää suhteen avaaminen, voit tutustua siihen, kenelle avoin suhde soveltuu.

Avoimessa suhteessa pari voi toteuttaa seksuaalisuutta suhteen ulkopuolisten henkilöiden kanssa joko yhdessä tai erikseen. Parhaimmillaan avoin suhde voi lisätä parisuhdetyytyväisyyttä ja parantaa seksielämää myös parisuhteen sisällä. Suhteen avaaminen tarjoaa myös mahdollisuuden kehittää kommunikaatiota ja ongelmanratkaisua yhdessä, sekä opettaa asettamaan rajoja ja noudattamaan niitä.

Kuinka ottaa avoin suhde puheeksi?

Pohdittuasi avoimen suhteen soveltuvuutta juuri teidän parisuhteellenne ja elämäntilanteellenne soveltuvaksi, tulee aika ottaa asia puheeksi kumppanisi kanssa. Ketään ei voi, eikä saa pakottaa avoimeen suhteeseen, eikä keskusteluun tule lähteä siitä lähtökohdasta, että yrität vakuuttaa kumppanisi. Keskustelu on hyvä avata omien tarpeiden ja näkökulmien pohjalta, ja kysyä olisiko kumppani valmis keskustelemaan asiasta.

Keskusteltaessa avoimesta suhteesta voit ilmaista, millaisia hyötyjä uskot suhteen avaamisen tuovan teidän parisuhteeseenne ja millainen kokemus se voisi juuri teille parhaimmillaan olla. Jos asiasta ei ole aiemmin keskusteltu, on hyvä varautua siihen, että kumppanisi saattaa loukkaantua asian esille tuomisesta tai kyseenalaistaa oman riittävyytensä. Siten onkin hyvä tuoda esiin parisuhteen tärkeys ja arvostus omaa kumppania kohtaan.

Lopullista päätöstä parisuhteen avaamisesta voi olla hyvä miettiä myös yhdessä ammattilaisen kanssa. Asiantuntijamme voivat ohjata sinut oikean tiedon luokse, olit sitten vasta pohtimassa avoimen suhdetta mahdollisuutta, kumppanisi on lähestynyt sinua asian kanssa tai tarvitsette apua suhteen jo avattuanne.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset