Anoreksian eli laihuushäiriön hoidossa oleellista on aliravitsemuskierteen katkaisu ja painon nostaminen, terveen syömiskäyttäytymisen harjoittelu ja kehonkuvan ja ruokasuhteen korjaaminen. Hoito toteutetaan useimmiten avohoidossa, mutta vakavissa tapauksissa sairaalassa. Hoidon toteutus on moniammatillista, ja siihen lääkärin lisäksi usein osallistuu esimerkiksi psykologi, psykoterapeutti, ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti.
Anoreksiasta toipuu tutkimusten mukaan täysin noin puolet sairastuneista. Kolmanneksella oireilu jatkuu ja viidenneksellä sairaus kroonistuu. Anoreksian kuolleisuus on noin 5 prosenttia ja se on yksi hengenvaarallisimmista psykiatrisista sairauksista. Sairauden varhainen tunnistaminen ja hoito parantavat toipumisen ennustetta. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä hakeutua hoitoon ja vakavastakin anoreksiasta on mahdollista toipua.
Anoreksian hoito avohoidossa
Avohoidossa keskitytään aluksi ensisijaisesti aliravitsemustilan korjaamiseen ja nälkiintymiskierteen katkaisemiseen. Kun fyysinen terveydentila on turvattu ja paino on saatu nousemaan, hoitoa jatketaan psykoterapeuttisin menetelmin. Psykoterapiasuuntauksista erityisesti kognitiivinen käyttäytymisterapia, interpersoonallinen psykoterapia, dialektinen käyttäytymisterapia ja psykodynaamiset psykoterapiat ovat tutkitusti tehokkaita hoitomuotoja anoreksian hoidossa.
Anoreksiaan liittyy usein muita samanaikaisia mielenterveyshäiriötä, yleisimmin masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja pakko-oireista häiriötä. Näitä hoidetaan samanaikaisesti psykoterapian lisäksi esimerkiksi myös lääkityksellä.
Anoreksian hoito sairaalassa
Vakavat anoreksian muodot vaativat usein sairaalahoitoa. Sairaalahoitoa käytetään, jos sairaudesta kärsivän paino ei nouse avohoidon menetelmillä tai jos aliravitsemustila on hengenvaarallinen hoitoon hakeutuessa. Sairaalassa hengenvaarallista aliravitsemustilaa saatetaan viimeisenä keinona hoitaa letkuravitsemuksella ja liikkumisen rajoittamisella energiankulutuksen minimoiseksi.
Jos olet huolestunut omasta suhtautumisestasi syömiseen tai kehonkuvaasi tai epäilet, että sairastat anoreksiaa, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaamme. Alla olevasta numerosta voit saada välitöntä keskusteluapua sekä neuvontaa hoitoon hakeutumisessa.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset