Ahdistuksen tunteelta ei voi elämässä täysin välttyä, mutta sitä kuitenkin pystyy hallitsemaan ja sen kanssa voi oppia elämään. Tässä voivat auttaa erilaiset rentoutumis- ja hengitysharjoitukset sekä tietoinen läsnäolo eli mindfulness. Lisäksi ahdistuksen hallinnassa usein auttaa terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen, kuten säännöllinen liikunta ja päihteiden käytön välttäminen.

Ahdistuksen tunne ja sen hallinta ovat aina yksilöllisiä. On hyvin mahdollista, että kaikki alla olevat keinot eivät onnistu vähentämään ahdistunutta olotilaasi. Kannattaa siis kokeilla kaikkia niistä ja selvittää mikä toimii juuri sinulle.

Rentoutuminen, hengitysharjoitukset ja mindfulnesss ahdistuksen hallinnassa

Rentoutumis- ja hengitysharjoituksilla onnistut vähentämään kehon ylivireystilaa, mikä auttaa ahdistuksen tunteen lievittämisessä. Voit tutustua rentoutumis- ja hengitysharjoituksiin täältä ja mindfulnessiin täältä.

Terveelliset elämäntavat ahdistuksen hallinnassa

Ahdistuksen tunteen hallinnassa auttavat terveelliset elämäntavat. Säännöllisen liikunnan harrastaminen on tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä ahdistuneisuusoireilun lievittymiseen. Erityisen suositeltava liikuntamuoto ahdistuneelle on jooga, sillä siinä yhdistyy liikkuminen aiemmin mainittuihin hengitysharjoituksiin ja tietoiseen läsnäoloon. Jooga onkin tutkitusti tehokas keino lievittää ahdistuneisuutta. Jos jooga ei kuitenkaan ole sinun juttusi, ei hätää – oleellisinta on löytää itselle mieluisa tapa liikkua.

Ahdistuneisuutta voi myös lisätä ja ylläpitää alkoholin ja muiden päihteiden käyttö. Ahdistuneisuushäiriöstä kärsiville on varsin yleistä lääkitä omaa pahaa oloa päihteillä, mutta pitkällä aikavälillä se vain pahentaa tilannetta. Vähentämällä tai lopettamalla päihteiden käyttöä onnistut samalla vähentämään tuskaista oloasi. Myös kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi ja energiajuomat, voivat joillakin ihmisillä pahentaa ahdistuneisuusoireilua.

Jos ahdistuksen omaehtoinen hallinta ei tuota tulosta ja jatkuvan huolestuneisuuden ja pelokkuuden kanssa eläminen kuormittaa sinua, voi olla syytä hakea apua ammattilaiselta. Jos tarvitset apua hoitoon hakeutumisessa tai kaipaat neuvoja ahdistuksen omahoitoon, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset