Tietoisella syömisellä tarkoitetaan keskittymistä syömiseen ja ruokaan. Se pohjautuu tietoiseen läsnäoloon eli mindfulnessiin. Tietoiseen syömiseen kuuluu olennaisesti kehon nälästä ja kylläisyydestä kertovien signaalien kuuntelu, hitaasti syöminen, kaikkien aistien käyttäminen syödessä, syömiseen liittyvien tunteiden ja ajatusten tunnistaminen ja rauhoittuminen ruokailuhetkeen sulkemalla häiriötekijät pois.

Minkä takia harjoittaa tietoista syömistä?

Tietoista syömistä voidaan käyttää keinona painonhallinnassa. Monilla meistä on tapana syödä automaattiohjauksella niin nopeasti, että kehomme ei kerkeä reagoimaan syötyyn ruokamäärään kylläisyyden tunteella ennen kuin olemme syöneet itsemme jo ähkyyn. Hitaamman ja tarkoituksenmukaisemman syömisen opettelu voi auttaa meitä lopettamaan syöminen kylläisyyden tunteeseen. Täten myös ahmintakohtauksia on mahdollista oppia kontrolloimaan.

Vaikka sinulla ei olisi painonhallinnan ongelmia, tietoisen syömisen harjoittaminen on silti suositeltavaa, sillä sen avulla on mahdollista oppia nauttimaan ruoasta ja syömisestä aivan uudella tavalla.

Miten tietoista syömistä voi harjoittaa?

Tietoista syömistä voi harjoittaa ruokaillessa missä ja milloin vaan. Tärkeää on rauhoittua ruoan ääreen ja keskittyä pelkästään syömiseen. Älä siis käytä kännykkää tai katso televisiota samalla kun syöt. Käytä kaikkia aistejasi syödessäsi.

Voit aloittaa tietoisen syömisen vaikka heti seuraavalla kerralla kun syöt. Kiinnitä heti alkuun huomiosi syömäsi ruoan ulkonäköön ja tuoksuun. Millaisia värejä siinä on? Miltä ruoka tuoksuu? Laita ruokaa suuhun hitaasti ja yritä maistaa ruoan eri maut. Tunnustele ruoan koostumusta ja pureskele hitaasti. On tavallista kokea tarvetta syödä nopeammin tai, että mieli alkaa vaeltamaan. Palauta itsesi tähän hetkeen vaikka laskemalla aterimet ja hengittämällä kerran syvään sisään ja ulos. Jatka syömistä ja kuulostele kehosi signaaleja kylläisyydestä. Voit ruokailun päätteksi pohtia millaisia tunteita ja ajatuksia ruoka ja syöminen herätti sinussa.

Jos sinulla nousi mieleen kysymyksiä liittyen tietoiseen syömiseen tai tarvitset siihen lisää neuvontaa, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset