Tasapainoisella ruokasuhteella tarkoitetaan joustavaa ja sallivaa suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Kun suhteemme ruokaan on tasapainoinen, syömistämme ohjaa pääasiassa nälän ja kylläisyyden tunteet ja sitä sävyttää neutraalit tai positiiviset tunteet. Voimme tällöin nauttia monipuolisesti eri ruokia tuntematta syömisistämme syyllisyyttä sekä hallita syömistämme ilman suurempia ponnisteluja.

Entä jos ruokasuhde ei olekaan tasapainoinen?

Monilla meistä on ruokasuhteessa parantamisen varaa. Tyypillistä on esimerkiksi ruokaan liittyvät moraaliset lataukset, mitkä voivat ilmetä ruokien mustavalkoisena jaotteluna hyviin ja huonoihin. Tiettyjen ruokien demonisointi ja laihdutusyritykset välttelemällä näitä ruokia täysin voivat johtaa vain suurempaan haluun syödä kyseisiä ruokia. Tällöin esimerkiksi ahmintakohtauksien todennäköisyys kasvaa. Ruokasuhteen ongelmasta voi kertoa myös itsensä palkitseminen tai rankaiseminen syömisen muutoksilla tai se, että ruoka pyörii jatkuvasti ja häiritsevän paljon mielessä.

Pitemmän päälle joustamaton ja ankara ruokasuhde voi olla osatekijä syömishäiriön kehittymisessä. Kun syömishäiriö on puhjennut, on suhde syömiseen jo häiriintynyttä ja tilanne vaatii tällöin ammattiavun piiriin hakeutumisesta.

Miten omaa ruokasuhdetta voisi kehittää tasapainoisemmaksi?

Tasapainoisen ruokasuhteen kehittämisen ytimessä on joustavuuden, sallivuuden ja kohtuuden lisääminen. On tärkeää muistaa, että ruokavaliossa on kyse kokonaisuudesta ja kohtuudella voi siis syödä ”epäterveellisiäkin” ruokia. Älä siis täysin kiellä tiettyjä ruokia itseltäsi. Syömisestä ei tarvitse ikinä tuntea syyllisyyttä tai häpeää.

Tasapainoiseen ruokasuhteeseen kuuluu myös säännöllisyys ja monipuolisuus. Yritä pitää ateriarytmi säännöllisenä syömällä päivisin noin neljän tunnin välein ja yritä pääsääntöisesti syödä monipuolisesti. Riittävän syömisen takaamiseksi on tärkeää oppia kuuntelemaan kehon viestejä nälän ja kylläisyyden tunteista. Tässä voi auttaa tietoisen syömisen harjoittelu.

Äärimmäisten laihdutusyritysten, esimerkiksi tiukkojen ja pikaisia tuloksia lupaavien dieettien, lopettaminen on myös suositeltavaa, sillä ne harvemmin toimivat pitemmän päälle ja voivat aiheuttaa haittaa kehon normaalille toiminnalle. Pysyvässä painonhallinnassa toimivampaa on usein arjen pienet realistiset muutokset, joita pystyy ylläpitämään säännöllisesti ja pitkäkestoisesti.  

Jos olet huolestunut omasta suhteestasi syömiseen ja tarvitset asiaan keskusteluapua tai neuvontaa, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon. Voimme yhdessä pohtia ratkaisuja ongelmaasi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset