Oletko huomannut sosiaalisen median käyttämisen aiheuttaneen sinussa ahdistuneisuutta, masentuneisuutta tai yksinäisyyttä? Onko sosiaalisella medialla ollut kielteisiä vaikutuksia ihmissuhteisiisi, suorituksiisi tai hyvinvointiisi? Tai onko läheiselläsi haasteita sosiaalisen median käyttöön liittyen? Näissä tapauksissa on aika opetella sosiaalisen median kestävää käyttöä ja rajaamista.
Sosiaalisen median haitoista kuuleminen vain harvoin yksistään riittää herättämään käytön rajaamiseen vaadittavaa motivaatiota. Kun huomaat käytöstä aiheutuvan ongelmia, on askeleita, joiden avulla pystyt siirtymään vaadittaviin toimenpiteisiin.
Tunnista vaikutukset
Pohdi, miten sosiaalisen median käyttö vaikuttaa juuri sinuun. Huomaatko esimerkiksi mielialassasi tai ajatuksissasi kielteisiä muutoksia vietettyäsi aikaa tietyssä sovelluksessa tai alustalla? Tunnistatko tunteita, joita sinussa herää? Mikäli sinun on vaikeaa päästä käsiksi tunteisiisi tai niiden syihin, voit esimerkiksi pitää viikon ajan sosiaalisen median päiväkirjaa, johon kirjaat tunteesi asteikolla 1–10 ennen ja jälkeen tietyn sovelluksen tai alustan käytön. Näiden pohdintojen avulla voit päästä sen jäljille, millaiset muutokset ovat juuri omaan tilanteeseesi sopivia.
Räätälöi sosiaalista mediaa
Sosiaalinen media ja sen eri alustojen syötteet toimivat yleensä niin, että alusta syöttää sinulle sellaista sisältöä, johon olet aiemmin reagoinut. Mikäli huomaat, että esimerkiksi ulkonäkökeskeisyys tai tietynlaiset julkaisut herättävät sinussa negatiivisia tunteita, voit tietoisesti muuttaa algoritmin toimintaa lopettamalla negatiivisia tunteita herättävien kanavien seuraamisen tai olemalla reagoimatta suosituksiin, joilla on sama vaikutus. Muutos algoritmissa voi kuitenkin viedä aikaa, jolloin myös muiden keinojen käyttö on suositeltavaa. Vaihtoehtoisesti voit poistaa tilisi ja perustaa täysin uuden.
Sosiaalisen median käytön rajoittaminen
Aika ajoin, etenkin hyvinvoinnin laskiessa, on hyvä ottaa lomaa sosiaalisesta mediasta. Läheisesi varmasti tietävät, kuinka sinuun saa yhteyden muita kanavia pitkin. Voit tehdä testin ja olla esimerkiksi viikon käyttämättä älypuhelimesi sovelluksia ja seurata millaisia vaikutuksia sillä on. Jatkossa voi olla hyvä pitää yksi päivä viikossa, jolloin sosiaalista mediaa ei käytä lainkaan, vaan keskittyy tekemään muita mieluisia asioita. Käyttöä voi rajoittaa myös laittamalla puhelimen ilmoitukset pois päältä, jolloin ne eivät varasta huomiotasi muilta tehtäviltä, tai käyttämällä sosiaalista mediaa vain tietokoneen kautta.
Hyvä ajatus saattaa olla myös nettiyhteyden sulkeminen tietyissä tilanteissa tai ennakkoon määriteltyinä kellonaikoina, esimerkiksi ystävien seurassa tai työajalla. Voit myös asettaa itsellesi aikarajoja, jolloin voit käyttää sosiaalista mediaa vain esimerkiksi tunnin päivässä. Erityisesti, kun sosiaalisen median käyttö vaikuttaa uneesi, kannattaa käyttöä rajoittaa ennen nukkumaanmenoa ja puhelimen voi jättää ulottumattomiin yön ajaksi. Mikäli olet käyttänyt puhelintasi herätyskellona, voi olla järkevää vaihtaa se tavalliseen herätyskelloon, jolloin vältyt iltaiselta selaukselta, häiriöiltä öisin sekä aamun aloittamiselta sosiaalisessa mediassa.
Apua sosiaalisen median haasteisiin
Oman sosiaalisen median käytön tiedostaminen mahdollistaa muutosten tekemisen ja siten keskittymisen, mielialan ja mielenterveyden parantumisen. Mikäli sinulla on kuitenkin sosiaalisen median käyttöön liittyviä haasteita, etkä saa ratkaistua niitä yksin, voivat asiantuntijamme ohjata sinut oikean avun luokse.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset