Sinulle, joka olet epävakaa
Epävakaan persoonallisuushäiriön kanssa eläminen voi tuntua itsestäsi uuvuttavalta. Pelot, tunteiden käsittelyn ja kontrolloimisen vaikeus sekä turvattomuuden tunne parisuhteessa, ovat kuormittavia kokemuksia. Muista, että apua on saatavilla, eikä sinun tarvitse jäädä tunteidesi kanssa yksin. Pyri kertomaan tunteesi avoimesti kumppanillesi ja hae tukea myös muilta läheisiltäsi ja ammattilaisilta. Epävakaan persoonallisuuden hoidossa käytetään psykoterapiaa, joista esimerkiksi dialektinen käyttäytymisterapia on hyvä hoitomuoto. Lääkehoitoa ei suoranaisesti ole saatavilla, mutta lääkäri saattaa määrätä sinulle lääkitystä masennukseen, mikäli se voisi sinua tilanteessasi hyödyttää.
Sinulle, jonka kumppani on epävakaa
Voidaksesi hyvin parisuhteessasi, ei kumppanisi tule kohdella sinua huonosti. Mikäli kumppanisi epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa parisuhteeseenne haasteita, ilmaise kumppanillesi, miltä hänen käyttäytymisensä sinusta tuntuu ja kuinka se sinuun vaikuttaa. Kerro myös, että vahingollisen käyttäytymisen on loputtava, mutta tuet häntä muutoksessa. Kuuntele myös kumppanisi näkökulmaa ja opi epävakaasta persoonallisuudesta ymmärtääksesi häntä paremmin. Omien rajojen selventäminen ja niistä kiinni pitäminen ovat oman hyvinvointisi kannalta olennaisia asioita. Kumppanisi saattaa ensin koetella rajojasi ja yrittää venyttää niitä, jolloin sinun tulisi pysyä johdonmukaisena, eikä antaa periksi.
Tilanteissa, joissa kumppanisi käyttäytyy impulsiivisesti ja hyökkäävästi, voi olla parempi kertoa poistuvansa tilanteesta. Voitte selvittää asian, kun pystytte siihen molemmat rauhallisesti. Epävakaan intensiiviset tunnetilat kestävät tyypillisesti muutamia tunteja, joskus muutamia päiviä. Omia reaktioita voi mukauttaa rajoista joustamatta ja siten edesauttaa molempien hyvinvointia.
Parisuhteen yhteyden löytämiseksi tai ylläpitämiseksi on parempi välttää intensiivisiä ristiriitoja ja sen sijaan selvittää asiat rauhassa ja luoda yhteisiä hyviä kokemuksia tekemällä jotain molemmille mielekästä. Näin positiiviset kokemukset korostuvat negatiivisten sijaan. Voit osoittaa tukea kumppanillesi huomioimalla positiiviset muutokset, joita parisuhteessanne tai kumppanissasi on tapahtunut. Mikäli kuitenkin tunnet jatkuvaa pahoinvointia parisuhteessasi tai olet joutunut fyysisen väkivallan kohteeksi, on hyvä harkita eroa ja hakea ulkopuolista apua myös oman jaksamisesi tueksi.
Tukea sinulle ja kumppanillesi
Kun parisuhteessa toisella on epävakaa persoonallisuushäiriö, ratkaisujen löytäminen vaatii usein työtä. Parhaimman avun siihen saatte kääntymällä ammattilaisen puoleen. Asiantuntijamme ohjaavat teidät juuri teille oikeiden ammattihenkilöiden puoleen ja auttavat teitä tilanteessanne navigoimisessa.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset