Seksuaaliterapiassa käsitellään seksuaalisuutta, seksiä, parisuhteita ja niihin liittyviä pulmia. Terapiassa voidaan esimerkiksi käsitellä haluttomuutta, erektio-ongelmia tai orgasmivaikeuksia, seksiin liittyviä negatiivisia tunteita, seksuaalisia pakkomielteitä tai riippuvuutta sekä sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen suuntautuneisuuden kysymyksiä. Lisäksi terapiassa käsitellään asiakkaan elämää laajemminkin siltä osin, miten se on yhteydessä asiakkaan seksuaalisuuteen ja ongelmaan.
Seksuaaliterapian tavoite on ratkaista asiakkaan seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia ja lisätä seksuaalista hyvinvointia. Terapiassa käytetään erilaisten psykoterapiasuuntauksien pohjalta kehiteltyjä työskentelymenetelmiä.
Terapiaa tarjoavat seksuaaliterapeuttikoulutuksen käyneet auktorisoidut terveydenhuollon ammattilaiset. Auktorisoidut terapeutit voit tunnistaa nimikkeistä Seksuaaliterapeutti, erityistaso (NACS) tai Kliininen seksologi (NACS). Useimmiten terapia on kestoltaan lyhyttä käsittäen noin kymmenen istuntokertaa, mutta se voi tarpeen vaatiessa olla pitempääkin. Seksuaaliterapiaan voi osallistua yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.
Mitä seksuaaliterapiassa tapahtuu?
Seksuaaliterapia alkaa asiakkaan ongelman kartoittamisella ja terapian tavoitteen asettamisella. Terapeutti tarjoaa asiakkaalle informaatiota ja neuvontaa ongelmaan liittyen. Työskentelyvaiheessa ongelmaa käsitellään keskustelemalla asiakkaan nykytilanteesta ja seksuaalihistoriasta ja pohditaan, miten ongelma voitaisiin ratkaista. Eri seksuaalihäiriöille löytyy omat hoitotapansa. Terapeutti voi antaa myös kotitehtäviä, joiden avulla asiakas voi työstää ongelmaansa seuraavaa istuntoa varten tai kokeilla terapiassa oppimiaan uusia ajattelu- tai toimintatapoja arjessa.
Jos seksuaaliterapia herättää sinussa kysymyksiä tai tarvitset neuvontaa hoitoon hakeutumisessa, voit soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset