Pitkäaikainen masennus eli dystymia on mielialahäiriö, jota määrittää pitkäaikainen lievä masennusoireilu. Dystymiassa alentunut mieli on kestänyt vähintään kaksi vuotta yhtäjaksoisesti ja lievämuotoisia masennusoireita ilmenee suurimman osan aikaa. Pitkäkestoisen masennuksen kanssa eläminen kuormittaa yksilöä ja heikentää hänen elämänlaatuaan ja toimintakykyään.
Pitkäaikaisesta masennuksesta kärsii elämänsä aikana noin 6% ja vuosittain 3% väestöstä. Se on kaksi kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. Dystymian taustalla on useimmiten yhdistelmä persoonallisuustekijöitä, aivojen rakenteellisia poikkeamia ja pitkäkestoista stressiä ja se harvemmin puhkeaa yksittäisen kuormittavan tapahtuman takia. Koska dystymian oireet ovat lievämuotoisia ja pitkään jatkuneita, voi taudin tunnistaminen olla niin terveydenhuollon ammattilaisille kuin tautia itselleen sairastavalle hankalaa.
Pitkäaikaisen masennuksen oireet
Dystymian oireet ovat pitkälti samanlaisia kuin tavanomaisessa masennustilassa, mutta ne ovat pitkäkestoisempia ja vakavuudeltaan lievempiä. Tavallisen mielialan kaudet eivät kestä paria viikkoa pitempään.
Alentuneen mielialan lisäksi oireisiin kuuluu esimerkiksi vähentynyt energisyys, unettomuus, heikentynyt itseluottamus, ruokahalun ja seksuaalisten halujen väheneminen, toivottomuuden ja riittämättömyyden tunteet, väsymys, sosiaalinen eristäytyminen ja keskittymisvaikeudet.
Pitkäaikaisen masennuksen diagnosointi ja hoito
Dystymian diagnosoinnista ja hoidon suunnittelusta vastaa lääkäri. Hoidossa voidaan käyttää psykoterapiaa ja masennuslääkkeitä. Pitkäkestoinen hoitosuhde esimerkiksi psykoterapian muodossa on usein tarpeen, koska dystymian oireet ovat kroonisia. Usein myös masennustilan itsehoidollisista menetelmistä on hyötyä.
Jos olet jo pitkään kokenut olosi masentuneeksi ja tarvitset asiaan keskusteluapua, voit soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon ja voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset