Parisuhteen tunnelukoista ei pääse eroon niitä välttelemällä, eikä muutos tapahdu hetkessä. Muutos on prosessi, joka vaatii työtä. Tunnelukot parisuhteessa kannattaa aluksi tiedostaa. Käyttäydytkö tietyissä tilanteissa toistuvasti tietyn kaavan mukaisesti? Miltä sinusta tuntuu kyseisissä tilanteissa? Nämä saattavat olla tunteita, joita olet myös lapsuudessasi toistuvasti kokenut. Tärkeintä on kohdata tunteet ja oppia ymmärtämään niitä. Voit miettiä tunnistatko saman selviytymismallin lapsuudestasi, millaiset olivat kasvuolosuhteesi ja kuinka omat vanhempasi käyttäytyivät tarpeitasi kohtaan. Vanhempiesi käytös ei välttämättä ole ollut tahallista, vaan aina tilanteita ei ymmärretä kohdata soveltuvimmalla tavalla.

Tunteita saa ja pitää tuntea, ja oma tarvitsevuus on hyväksyttävää. Anna itsellesi armollisuutta ja aikaa omien tunteiden käsittelyyn, sillä toimintasi taustalla on jokin syy. Muutosta voi tapahtua siinä, kuinka omat tunteensa osoittaa kumppanilleen, jolloin opitut toimintakaavat saavat mahdollisuuden korvautua uusilla. Parisuhteen tunnelukko heikkenee, kun pystyt estämään tunteen pohjalta syntyneen haitallisen toiminnan.

Parisuhteissa, kuten muissakaan ihmissuhteissa, emme pysty varmuudella tietämään toisen ihmisen ajatuksia tai tunteita. Tämän vuoksi tulkitsemme toimintaa, jonka pystymme havaitsemaan. Nämä tulkinnat ovat kuitenkin vahvasti sidoksissa uskomuksiimme. Kommunikaatio onkin avainasemassa parisuhdetta rakentaessa. Ehkä ensi kerralla voitkin yrittää sanoittaa tarpeesi ja haavoittuvuutesi kumppanillesi, sen sijaan, että olettaisit hänen vastaavan tietyllä olettamallasi tavalla.

Mikäli kuitenkin koet, että omat tai toisen käyttäytymismallit aiheuttavat toistuvaa kuormitusta parisuhteessasi, voit kääntyä puhelimitse asiantuntijoidemme puoleen.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset