Kun toisella parisuhteessa on epävakaa persoonallisuushäiriö, vaikuttaa se tyypillisesti myös suhteeseen. Jokainen suhde ei noudata tiettyä kaavaa ja epävakaus voi näkyä eri asteisena eri ihmisten ja parisuhteiden kohdalla. Näin ollen et välttämättä tunnista kaikkia piirteitä tai suhteen kulkuja, joista luet. Todennäköisesti parisuhdetta värittävät kuitenkin joiltain osin epävakaan kumppanin ailahtelevat tunnetilat, impulsiivisuus ja ihmissuhteiden haasteet.
Epävakaassa persoonallisuushäiriössä ihminen pelkää hylätyksi tulemista ja etsii parisuhteessaan pienimpiäkin merkkejä siitä, että kumppanin tunteet olisivat katoamassa tai hän jättäisi epävakaan kumppanin. Olivat merkit sitten todellisia tai eivät, aiheuttavat ne epävakaassa henkilössä vetäytymistä, loukkaantumista tai suuttumusta. Viha voi purkautua hyvinkin intensiivisesti ja sen hallinta voi tuottaa vaikeuksia. Kaoottisista tunteista seuraa myrskyisiä ihmissuhteita ja konflikteja. Epävakaus voi näkyä myös obsessiona eli pakkomielteenä kumppania kohtaan.
Epävakaan persoonallisuushäiriön vaikutukset parisuhteeseen
Häiriöön kuuluu mustavalkoajattelua, jolloin epävakaa persoona kokee ihmiset esimerkiksi joko täysin hyvinä tai täysin pahoina. Parisuhteen alkuun kuuluu näistä ensimmäistä eli idealisaatiota. Uusi kumppani nähdään unelmien täyttymyksenä ja korvaamattomana. Epävakaa persoona voi nähdä kumppanin jonain, joka pelastaa hänet persoonallisuushäiriön aiheuttamalta tyhjyyden tunteelta. Alkuvaiheen huuma valtaa molemmat osapuolet, kuten usein muutoinkin uusissa suhteissa. Kumppanit nauttivat yhteisestä ajasta ja jaetuista mielenkiinnonkohteista. Suhde etenee usein nopeasti ja epävakaa kumppani osoittaa avoimesti aitoa välittämistä tai tunnustaa rakkauttaan. Asetelma kuitenkin muuttuu, kun epävakaa kumppani alkaa huomaamaan, että hänen uudessa kumppanissaankin on vikoja tai huonoja puolia, niin kuin meissä kaikissa. Tästä puhutaan devaluaationa eli arvon kieltämisenä.
Epävakaassa persoonallisuushäiriössä romanttiset suhteet ovat usein lyhytkestoisia ja niitä on ollut useita. Epävakaan persoonan omat pelot hylätyksi tulemiseen ja luottamukseen liittyen voivat saada hänet päättämään suhteen, kun taas hänen kumppaninsa voi kokea haasteet liian kuormittaviksi ja siksi kääntää kelkkansa. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien kohdalla ja pitkän parisuhteen tai avioliiton saavuttaminen ja ylläpitäminen ovat täysin mahdollisia epävakaasta persoonallisuushäiriöstä huolimatta. Epävakaa persoonallisuus ei estä sitä, etteikö kumppani olisi myötätuntoinen, huolehtiva ja hyvä puoliso.
Apua ja tukea haasteisiin
Mikäli epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa haasteita parisuhteeseesi, voit tutustua keinoihin, joilla edistää parisuhteen hyvinvointia, ja olla yhteydessä asiantuntijoihimme puhelimitse tuen ja avun löytämiseksi.
Parisuhteen haasteissa voi auttaa myös asiantuntija kumppanimme, tutustu ja varaa oma aikasi!
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset