Suomessa kuolee vuosittain noin 800 ihmistä itsemurhaan. Läheisen itsemurha aiheuttaa traumaattisen kriisin, jonka käsittely vie runsaasti aikaa ja voimavaroja. Tapahtuneen herättämät tunteet voivat vaihdella suuresti tilanteesta, päivästä ja yksilöstä riippuen. Itselleen onkin syytä antaa lupa tuntea kaikki heränneet tunteet toipumisen edistämiseksi.

Itsemurhan jälkeen

Itsemurha ei ole koskaan läheisen syytä, mutta saatat silti tuntea syyllisyyttä läheisesi kuolemasta tai siihen johtaneista tapahtumista ja keskusteluista. Heti itsemurhan jälkeen voit tuntea epäuskoa ja läheisen kuolemaa on haastavaa käsittää. Koska läheisen itsemurha on traumaattinen tapahtuma, et välttämättä tunne aluksi surua, vaan se saattaa seurata perästä viiveellä. Tärkeintä on tietää, että tunsit sitten mitä tahansa tunteita, sinulla on lupa niihin. Saat tuntea hämmennystä, riittämättömyyttä, häpeää, vihaa ja myös iloa.

Itsemurha jättää jälkeensä usein kysymyksiä ilman vastauksia. Saatat miettiä, miksi läheisesi halusi kuolla, mikset ollut tarpeeksi tai olisitko voinut tehdä jotain toisin. Itsemurhan taustalla harvoin on vain yhtä syytä. Itsemurha voi olla henkilön viimeinen keino ratkaista kestämätön tilanne tai päästä eroon henkisestä kivusta. Teko voi olla hyvinkin impulsiivisesti toteutettu, sillä äärimmilleen kasvanut stressitilanne heikentää ajattelua ja päätöksentekokykyä, eikä henkilö siten kykene ajattelemaan tilannetta ja tekojensa seurauksia laajemmasta näkökulmasta.

Läheisen itsemurhasta toipuminen

Toipuminen on yksilöllistä, eikä itselleen tule asettaa aikarajoja toipumiselle. Suru läheisen kuolemasta ei välttämättä koskaan poistu, mutta hiljalleen surun kanssa oppii elämään ja se lievittyy. Toipumisen aikana saatat kokea parempia ja huonompia ajanjaksoja tunteiden aaltoillessa ja muuttuessa.

On hyvä muistaa, että eri ihmisillä toipuminen voi näyttää erilaiselta ja tapahtua eri tahtiin. Jokaisella on omanlaisensa suhde kuolleeseen henkilöön ja toisaalta omanlaisensa tavat kohdata kriisejä. Sinulla on oikeus surra tavallasi ja läheisilläsi on oikeus surra omalla tavallaan. On yhtä lailla sallittua vetäytyä ja lamaantua kuin itkeä ja toivoa runsasta keskustelua läheisten kanssa. Päihteiden käyttöä tulisi kuitenkin välttää toipumisen edesauttamiseksi.

Muista, ettei sinun täydy jäädä yksin pahan olon kanssa. Voit päättää kenelle kerrot tapahtuneesta ja milloin. Kertoessa voi olla hyvä selventää läheiselle, mitä toivot heiltä. Läheisesi voi olla neuvoton tilanteessa, joten uskalla pyytää tarvitsemaasi, oli se sitten apua arjessa tai hiljaista ymmärrystä ja tukea.

Läheisen itsemurha järkyttää ja oman hyvinvoinnin tueksi kannattaa hakea ulkopuolista apua. Apua tulisi hakea viimeistään silloin, kun suru tuntuu sietämättömältä, et jaksa arjessa, tunnet itsesi masentuneeksi tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia. Tukea löydät perus-, työ- tai opiskeluterveydenhuollosta tai vertaistukea tarjoavan Surunauha ry:n kautta. Voit myös olla yhteydessä puhelimitse asiantuntijoihimme sinulle soveltuvan avun ja tuen löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset