Elämänhallinnan kokemuksen tavoittelun voit aloittaa ottamalla vastuuta omaan elämääsi liittyvistä päätöksistä. Mieti mihin asioihin kykenet vaikuttamaan ja mitkä valinnat ovat poissa omasta vaikutusvallastasi. Mikäli olet tyytymätön joihinkin asioihin elämässäsi ja tiedät pystyväsi tavalla tai toisella vaikuttamaan niihin, tee suunnitelma muutoksen saavuttamiseksi. Toisinaan se on helpommin sanottu kuin tehty, jolloin voi olla hyvä hakea tukea muutokseen läheisiltäsi tai ulkopuolisilta ammattihenkilöiltä.

Arkirutiineilla pystyt lisäämään elämänhallinnan kokemuksen lisäksi myös tunnetta jatkuvuudesta. Rutiinit vähentävät stressin ja ahdistuneisuuden kokemista sekä auttavat pitämään huolta omasta hyvinvoinnista. Kun arjessa on rutiineja, päivät muodostuvat ennakoitavimmiksi. Rutiinien suunnittelun voi aloittaa ihan arkisista ja jokapäiväisistä asioista. Herää, mene nukkumaan, syö ja tee hoidettavia asioita samoihin aikoihin vuorokaudesta. Muista myös varata aikaa itsellesi mieluisille asioille, oli se sitten kirjan lukemista iltaisin tai iltakävely päivällisen jälkeen.

Myös rutiinit vaativat joustavuutta. Jokainen päivä ei ole samanlainen, eikä siten rutiineihinkaan voi kangistua. Saatat myös huomata, etteivät aikaan perustuvat rutiinit sovellu omaan elämäntilanteeseesi. Silloin voit lähteä liikkeelle siitä, että listaat asiat, joita päivän aikana teet ja huolehdit siitä, että sinulla on myös aikaa palautumiseen. Kiinnitä huomiota siihen, mihin aikaan päivästä sinulla on eniten energiaa ja milloin keskittymiskykysi harhailee muualle. Näin voit sijoittaa välttämättömät hoidettavat asiat ajankohtiin, jolloin sinulla on valmiuksia kohdata ne, ja muina aikoina voit keskittyä muihin hyvinvoinnille olennaisiin asioihin.

Tukea elämänhallintaan

Elämän suunta voi joskus äkillisestikin muuttua erilaisten kriisien myötä, mutta vaikka tuntisit juuri nyt olevasi ilman päätäntävaltaa tilanteestasi, on sinun mahdollista palauttaa langat takaisin käsiisi. Mikäli tarvitset tukea elämänhallintaan, voit olla puhelimitse yhteydessä asiantuntijoihimme tuen ja suunnan löytämiseksi.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset