Ahdistuneisuushäiriöitä voidaan psykoterapian lisäksi hoitaa lääkityksellä. Lääkitys riippuu siitä mikä häiriön muoto on kyseessä ja kuinka vakava se on. Lääkkeet eivät paranna ahdistuneisuushäiriötä, vaan ennemminkin ne auttavat oireiden kanssa pärjäämisessä lievittäen ahdistusta. Pysyvän parantumisen kannalta on usein tärkeää paneutua ahdistuneisuushäiriön perimmäisiin syihin, mikä on mahdollista esimerkiksi psykoterapiassa.
Lääkkeitä saa määrätä vain lääkäri. Lääkärin, usein psykiatrian erityislääkärin, tutkimus ja ahdistuneisuushäiriön diagnoosi ovat edellytys lääkityksen saamiselle.
Millaisia lääkkeitä ahdistuneisuuden eri muotoihin?
Lääkkeet määrätään ahdistuneisuushäiriön ilmenemismuodon ja vakavuuden perusteella. Yleistyneen ahdistuneisuushäiriön hoidossa käytetään yleensä alun perin masennuksen hoitoon kehitettyjä mielialalääkkeitä tai buspironia. Yleisiä mielialalääkkeitä ovat muun muassa SSRI- ja SNRI-lääkkeet, jotka vaikuttavat aivojen mielialasta vastaavien välittäjäaineiden serotoniinin ja noradrenaliinin toimintaan. Mielialalääkkeet ja buspironi eivät lievitä tuskaisuutta saman tien, vaan vaikutus alkaa joidenkin viikkojen kuluessa.
Vakavampaan ahdistuneisuusoireiluun ja paniikkikohtauksiin voi lääkäri määrätä nopeasti keskushermostoa rauhoittavia lääkkeitä, joista yleisimmin käytettyjä ovat bentsodiatsepiinit. Näitä lääkkeitä ei ole tarkoitus käyttää pitkiä aikoja, koska niihin kehittyy nopeasti toleranssi ja täten helposti joillekin riippuvuus.
Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvään ahdistukseen voidaan käyttää mielialalääkkeiden lisäksi myös beetasalpaajia, joiden toimintamekanismi perustuu sympaattisen hermoston rauhoittamiseen. Beetasalpaajat laskevat sydämen sykettä, mikä auttaa kehoa ja täten mieltä pysymään rauhallisena.
Jos kärsit ahdistuksesta ja tarvitset apua hoitoon hakeutumisessa, älä epäröi soittaa asiantuntijallemme alla olevaan numeroon.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset