Teknologian kehittymisen myötä etätyö on lisääntynyt. Yhä useammat työskentelevät joustavasti kodista tai muusta työpaikan ulkopuolisesta paikasta käsin, jolloin usein myös työajat ovat joustavia. Joustavuuden kääntöpuolena on kuitenkin monia tekijöitä, jotka voivat kuormittaa niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia ja jaksamista. Näiden vinkkien avulla voit kartoittaa, olisiko sinun syytä kiinnittää huomiosi tarkemmin siihen, kuinka etätyö kuuluu osaksi arkeasi. Mikäli elämässäsi on haasteita, joihin et löydä ratkaisuja, voit olla yhteydessä asiantuntijoihimme tuen ja suunnan löytämiseksi.
Ergonomiasta voimaa
Saattaa kuulostaa hyvältä ajatukselta heittäytyä sohvalle, ottaa kannettava syliin ja alkaa töihin. Pidemmän päälle ei kyseinen vaihtoehto kuitenkaan kannata. Yleisesti ottaen ruutujen ääressä työskentely ja istuminen pitkiä aikoja rasittaa silmiä, niskaa, hartioita ja selkää, minkä vuoksi omaan työpisteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Istuimeksi on hyvä valita tuoli, joka auttaa pitämään selän ja hartiat ryhdikkäinä ja rentoina. Selkää tukevien työtuolien lisäksi voit koittaa esimerkiksi satulatuolia tai jumppapalloa.
Ihanteellista olisi, mikäli työpöydän korkeus on säädettävä. Tämä mahdollistaa korkeuden asettamisen luonnolliseen ryhtiin soveltuvaksi, sekä työn tekemisen seisten. Kehoa tulisi venytellä ja huoltaa liikunnan avulla etenkin vapaa-ajalla, mutta myös taukojen aikainen liikkuminen on hyödyllistä, sillä se edistää verenkiertoa ja parantaa keskittymistä. Säännölliset tauot ovat tärkeitä tehokkuuden ja keskittymisen ylläpitäjiä.
Erota työ- ja vapaa-aika
Kun työ- ja kotiympäristö sekoittuvat, voi molemmista olla vaikeaa päästää irti. Työpäivän aikana pestävät pyykit kummittelevat mielessä, kun taas vapaa-ajalla tulee tarkisteltua työsähköpostia ihan vain varmuuden vuoksi. Sekoittumista ehkäisee, mikäli kykenee fyysisesti erottamaan työtilan muusta kodista. Ideaalissa tilanteessa kotoa löytyy työhuone, jonka oven voi sulkea. Hyvä vaihtoehto on myös tehdä kotiin työnurkkaus, joka on tarkoitettu vain työn tekemiseen.
Vaikka etätyöhön liittyy usein joustava työaika, tulisi sen pohjalta rakentaa itselle sopiva rutiini, joka pysyy suhteellisen muuttumattomana. Tämä selkeyttää rajanvetoa. Työaikana työn tekoon keskittymistä auttaa, kun työtilasta tekee itselle mielekkään. Kiinnitä huomiota hyvään valaistukseen ja sisusta tila niin, että se on itsellesi viihtyisä. Mikäli musiikin kuuntelu ei suuntaa huomiotasi toisaalle, voi taustamusiikki auttaa sinua keskittymään.
Huolehdi sosiaalisista kontakteista
Etätyö voi saada aikaan tunnetta eristyneisyydestä ja yksinäisyydestä. Mikäli asut yksin ja teet töitä kotoa käsin voi muu maailma tuntua kaukaiselta ja päivät kuluvat seinille puhuen. Koska yksinäisyys on yhteydessä masentuneisuuteen, ahdistuneisuuteen ja fyysisiin oireisiin, kuten kipuihin, on ihmissuhteiden ylläpitäminen olennaista myös työhyvinvoinnin osalta.
Etätyö on osa monien arkea, joten voi olla hyvä ajatus pohtia, olisiko yhteisöllinen työtila sinulle sopiva paikka työskennellä. Vaihtoehtoisesti voit suunnata kahvilaan kannettavasi kanssa tai ottaa yhteyttä ystävään, jonka kanssa voitte molemmat työskennellä samasta tilasta käsin. Niitä näitä puhuminen ja turhautumisen purkaminen sanoiksi lisäävät mielekkyyttä työpäivään. Poistu myös vapaa-ajallasi kodin seinien ulkopuolelle, nää ystäviäsi ja tee itsellesi mielekkäitä asioita.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset