Suomalaisilla on enemmän velkaa kuin koskaan aikaisemmin. Vuosittain noin puolella miljoonalla henkilöllä on ulosottovelkaa ja yhä useammalla on haasteita saada menonsa maksetuiksi. Erilaiset lainat, kulutusluotot ja laskut saattavat kerryttää suuren määrän kuluja, joiden hoitaminen voi yllättäen muodostua haasteeksi.
Velkaantumisen seuraukset
Silloin tällöin lasku siellä tai täällä saattaa jäädä epähuomiossa maksamatta, jolloin laskun lähettäjä lähettää myöhästymismaksulla varustetun maksumuistutuksen, jonka hoitamisen jälkeen on asia kuitattu. Mikäli laskut jäävät roikkumaan, ilman että niitä yrittää oma-aloitteisesti järjestellä, voi seurauksena olla maksuhäiriömerkintä. Oli maksuhäiriömerkintä aiheutunut kuinka pienestä tai suuresta laskusta hyvänsä, on sillä kielteisiä vaikutuksia esimerkiksi työnhakuun ja asunnon vuokraukseen. Lisäksi velkaantuminen saattaa vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin aiheuttaen ristiriitoja perheen sisällä tai läheisten kanssa.
Velkaantumisen suhde mielenterveyteen
Taloudellinen niukkuus aiheuttaa usein ahdinkoa, ja velkaantuminen on yhteydessä heikompaan mielenterveyteen ja itsetuhoisuuteen. Mielenterveyden haasteet, kuten masennus, voivat aiheuttaa sen, ettei henkilöllä ole jaksamista tai motivaatiota maksaa laskujaan tai pitää talouttaan silmällä. Maniaan puolestaan saattaa liittyä harkitsematonta tuhlailua. Velkaantuminen itsessään voi laukaista tai pahentaa jo olemassa olevia mielenterveyden haasteita. Kun taloudellinen tilanne valvottaa öisin tai vaikuttaa muuten uneen, vaikuttaa se edelleen energiatasoihin ja mielialaan.
Kuinka puuttua omaan velkaantumiseen?
Mikäli taloudellinen tilanteesi aiheuttaa sinulle ahdistusta, sinulla on vaikeuksia saada maksettua laskujesi vähimmäissummia tai sivuutat toistuvasti saamasi kirjepostin, on aika pyrkiä ottamaan oma talous hallintaan. Velkaantuminen voi aiheuttaa häpeää ja toivottomuutta, mutta et ole asian kanssa yksin ja taloushuoliin on saatavilla apua. Voit aloittaa seuraavilla toimenpiteillä.
Listaa itsellesi menosi ja aseta ne tärkeysjärjestykseen aloittaen pakollisista menoistasi. Pakollisiin menoihin kuuluvat esimerkiksi asumiskulut, lääkkeet ja ruoka. Kun vähennät tuloistasi pakolliset menot, näet paljonko sinulle jää rahaa muiden laskujen ja velkojen hoitamiseen. Mikäli rahasi eivät riitä kaikkien laskujen maksamiseen, ota yhteyttä laskun lähettäjään sopiaksesi eräpäivän siirtämisestä tai maksusuunnitelman muuttamisesta. Vältä velkojesi maksamista uusilla veloilla, sillä se voi ajaa sinut velkakierteeseen.
Apua taloudelliseen ahdinkoon
Jos olet tilanteessa, jossa tulosi eivät riitä pakollisiin menoihisi, voit ottaa yhteyttä kunnan sosiaalipalveluihin järjestääksesi tapaamisen sosiaalityöntekijän tai -ohjaajan kanssa. Kiireettömämmissä tilanteissa voit olla yhteydessä esimerkiksi Takuusäätiöön, joka tarjoaa maksutonta neuvontaa sekä esimerkiksi velkojen järjestelylainojen takauksia ja pienlainoja. Voit myös soittaa asiantuntijoillemme tuen ja uuden suunnan löytämiseksi.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset