Suuri osa synnyttäneistä kokee baby bluesiksi kutsuttua synnytyksen jälkeistä herkistymistä, johon voi liittyä itkuherkkyyttä, alakuloisuutta, mielialojen vaihtelua ja väsymystä. Usein tämä on ohimenevää ja kestää vain muutamia päiviä tai viikkoja. Suomessa noin 10-20 prosenttia äideistä ja isistä kärsii kuitenkin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, joka on oireiltaan vakavampi ja pitkäkestoisempi kuin baby blues. Masennuksen vaikeusaste voi vaihdella lievistä oireista lapsivuodepsykoosiin. Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireet lievittyvät usein 2-6 kuukauden kuluessa, mutta joillakin niitä voi esiintyä vielä vuodenkin kuluttua vauvan syntymästä. 

Masennus koostuu erilaisista oireista, joista keskeisimmät ovat masentunut mieliala ja selvästi vähentynyt mielenkiinto asioihin, joihin aiemmin on tuntenut mielenkiintoa. Näiden lisäksi vanhemmalla voi olla voimakasta ahdistuneisuutta, itkuisuutta tai paniikkikohtauksia. Mielenkiinto vauvaan voi olla merkittävästi vähentynyt ja vanhempi voi kokea voimakkaita syyllisyydentunteita. Myös nukahtamisvaikeudet ovat tyypillisiä. Vanhempi voi myös kärsiä peloista, että vahingoittaa lastaan. Masennus heikentää toimintakykyä ja vaikuttaa lapsen ja vanhemman välisen kiintymyssuhteen muodostumiseen.  

Synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnistamiseen tarkoitetun oirekyselyn avulla voit selvittää tarkemmin omia tai läheisesi oireita. Muista kuitenkin, että masennusdiagnoosin asettaminen on aina lääkärin tehtävä. 

Jos sinua mietityttää voiko oireesi liittyä synnyntyksen jälkeiseen masennukseen, niin ota yhteyttä asiantuntijaamme.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset