Syömällämme ruoalla on vaikutusta mielenterveyteemme ja hyvinvointiimme. Tutkimuksissa on todettu, että ravitsemuksellisesti monipuolinen ruokavalio esimerkiksi kohentaa mielialaa ja vähentää masennuksen riskiä. Monipuolinen ruokavalio auttaa myös energiatasojen ylläpitämisessä ja vaikuttaa täten jokapäiväiseen jaksamiseemme.

Miten ruokavalio vaikuttaa mielenterveyteemme?

Ravinnon ja mielenterveyden välisen yhteyden on arveltu osittain selittyvän suoliston bakteerikannan toiminnalla. Suoliston bakteerikanta osallistuu keholle välttämättömien välittäjäaineiden tuotantoon. Esimerkiksi mielialasta ja vireystilasta vastaavasta serotoniinista noin 95 prosenttia syntyy suolistossa, jossa sitä tuotetaan ravinnosta saatavasta tryptofaanista. Serotoniinin tuotannon ja täten mielialamme kannalta on siis tärkeää, että suoliston bakteerikantamme voi hyvin. Suolistobakteeriston normaalia toimintaa on mahdollista tukea syömällä monipuolisesti ja erityisesti kuitupitoisia ruokia.

Miten huolehtia mielenterveydestä syömisellä?

Ihmiset eroavat siinä millainen ruokavalio toimii kullekin, ja itselle sopivan ruokavalion löytäminen voi viedä aikansa. Pääsääntöisesti on kuitenkin suositeltavaa noudattaa virallisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Suosi siis monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljatuotteita, pähkinöitä ja kalaa ja rajoita punaisen lihan syömistä puoleen kiloon viikossa. Liiallisen suolan, sokerin ja prosessoidun ruoan syöntiä on myös suositeltavaa välttää. Pyri syömään säännöllisesti noin neljän tunnin välein. Säännöllinen ruokailu ylläpitää verensokeritasoja, mikä auttaa pysymään energisenä läpi päivän.

Jos mielenterveyden tilasi huolestuttaa sinua ja tarvitset keskusteluapua tai neuvontaa, voit soittaa asiantuntijallamme alla olevaan numeroon.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset