Yhtä napakkaa vastausta kysymykseen ei voi antaa ja yksin parisuhdetta on lähes mahdotonta korjata. On kuitenkin keinoja, joilla parisuhteen heikentynyttä tilaa voi lähteä parantamaan.
Kuinka kohtaat tilanteita?
Lähde liikkeelle pohtimalla, mitkä olivat ne syyt, jotka saivat sinut valitsemaan kumppanisi ja minkä vuoksi sitouduit juuri häneen. Näkyvätkö nämä piirteet vielä parisuhteessanne? Parisuhteessa toista ei voi muuttaa, mutta parisuhteen toimintamalleja voidaan työstää niin, että yhdessäolo herättää enemmän positiivisia kuin negatiivisia kokemuksia ja tunteita.
Kiinnitä huomiotasi myös omiin tapoihisi lähestyä asioita ja käsitellä niitä. Parisuhteessa jokainen on vastuussa vain omasta käytöksestään. Kuinka reagoit riitatilanteissa tai osoitat pettymystäsi? Ilmaisetko, miksi käyttäydyt kuten käyttäydyt tai mikä on se pohjimmainen syy sanojesi takana. Saatat esimerkiksi kivahtaa kumppanillesi, koska tämä ei ollut pyynnöstäsi huolimatta maksanut laskuja vuorollaan. Parempi lähestymistapa olisi välttää impulsiivisuutta ja sanallistaa pettymyksesi syy ja tarpeesi. Ehkä kumppanisi osallistumattomuus herätti sinussa tunteen, ettei hän arvosta sitä, kuinka paljon teet itse suhteen yhteisen hyvän eteen tai ettet saa tukea, jota tarvitset.
Kunnioitus ja arvostus
Toimiva suhde edellyttää sekä itsensä että kumppanin arvostusta ja kunnioitusta omana itsenään. Esimerkiksi vähättely parisuhteessa syö kohteena olevan arvostusta, kun taas arvostuksen puute parisuhteessa haalentaa tunteita omaa kumppania kohtaan. Voit miettiä tapoja, jotka saisivat juuri sinun kumppanisi kokemaan itsensä arvostetuksi ja tärkeäksi. Hyvät teot ja eleet ruokkivat toisiaan, jolloin osoittaessasi kumppanisi erityisyyttä, on hänellä paremmat lähtökohdat osoittaa arvostusta ja kunnioitusta sinua kohtaan.
Niin helppoa ja ihmiselle luontaista kuin se onkin kiinnittää huomiota negatiivisiin asioihin, etenkin arjen myllerryksessä, voit harjoitella siirtämään katsettasi myös positiiviseen. Kirjoita esimerkiksi ylös kumppanisi kanssa jaetut yhteiset hyvät kokemukset ja keskustelut, saadut huomionosoitukset tai hetket, jotka saivat sinut hymyilemään. Muistiinpanoihisi voit palata viikoittain, kuukausittain tai aina kun tunnet, että on vaikeaa muistaa parisuhteen hyviä puolia.
Ilman puhdistaminen menneistä
Vaikka taustalla olisi jo pitkä yhteinen taival, on ihastumisen ja rakastumisen herättämät tunteet mahdollista kokea uudelleen. Usein tunteiden edessä on matkan aikana kertynyttä yksinäisyyttä, huomion vaillinaisuutta, vihaa ja kokemuksia hylkäämisestä. Käsittelemättömien ristiriitojen purkaminen antaa tilaa suhteen kehittymiselle. Parisuhteen ei kuuluisi olla suorittamista.
Kun yhdessä pidetään hauskaa, saadaan aikaan ilmapiiri, joka mahdollistaa kumppanuuden tarvitsemaa yhteyttä. Yhteiseen aikaan panostaminen ja oman ajan vaaliminen parantavat parisuhdetyytyväisyyttä. Tiedosta myös omat uskomuksesi. Jos esimerkiksi huonon itsetunnon vuoksi ajattelet, ettet ole rakastettava ja vetäydyt kumppanistasi, on hänen vaikeaa päästä lähellesi.
Anna läheisyydelle tilaa
Läheisyyden puute parisuhteessa voi muodostaa kumppanien välille etäisyyttä. Vaikka suhteessa ei olisi seksiä, ei se sitä myöskään välttämättä vaadi tilanteen korjaamiseksi. Päinvastoin seksi voi muodostua parisuhteessa käytännöksi, jonka avulla vältetään asioiden syvällisempi käsittely esimerkiksi riitatilanteissa. Läheisyyttä voi alkaa etsimään sitä lisäävistä kokemuksista. Matkat, uudet makuelämykset tai jännittävät elämykset yhdessä jaettuna ovat keino lisätä läheisyyttä ilman sen pakottamista.
Kun yhdessä oleminen on rentoa, antaa se tilaisuuden myös kosketukselle. Yhteyden luomisen apuna voi käyttää myös jaettuja haaveita ja tulevaisuuden tavoitteita. Ehkä molemmat olette unelmoineet matkustavanne tiettyyn paikkaan? Vaikkette voisi toteuttaa haavettanne välittömästi, yhteinen suunnitelma suuntaa katseen jaettuun tulevaisuuteen.
Hae tukea ajoissa
Kun parisuhde rakoilee, kannattaa apua hakea ennemmin kuin myöhemmin. Pitkittynyt parisuhteen pahoinvointi saa aikaan negatiivisten tunteiden ja ristiriitojen kasautumisen, jolloin tilannetta on haasteellisempaa lähteä purkamaan ja selvittämään. Ulkopuolinen apu mahdollistaa uusien parisuhteen taitojen ja keinojen opettelua sekä antaa tilanteeseen uutta näkökulma. Tapoihin kangistuneet vuorovaikutustavat saattavat estää negatiiviselta kehältä poistumisen ja tilanne saattaa vaatia sen, että joku näyttää, mistä reitti voisi löytyä.
Voit aloittaa oikean polun etsimisen soittamalla asiantuntijoillemme, jotka ovat tukenasi.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset