Yksinäisyyden kanssa on helppoa jäädä yksin, sillä se voi herättää meissä häpeän, alemmuuden tai epätoivon tunteita. Pitkäkestoisen yksinäisyyden kokeminen voi heikentää itsetuntoamme ja täten vaikeuttaa entisestään sosiaalisten suhteiden luomista ja ylläpitämistä. Yksinäisyydestä eroon pääsemiseen ja yksinäisyyden tunteen lievittämiseen voimme kuitenkin itse vaikuttaa omalla toiminnallamme.

Keinoja lievittää yksinäisyyttä:

  1. Aloita uusi harrastus. Uuden harrastuksen aloittaminen tarjoaa usein mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Voit liittyä esimerkiksi urheilujoukkueeseen, kirjakerhoon tai taidekursseille. Tutustumalla ihmisiin, jotka jakavat kanssasi samoja mielenkiinnonkohteita onnistut lisäämään yhteenkuuluvuuden tunnettasi.
  2. Tee vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyön tekeminen tarjoaa usein niin mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, kuin myös merkityksellisyyden tunnetta elämään. Muiden ihmisten auttaminen ja muista huolehtiminen tutkitusti vähentävät yksinäisyyden kokemista ja lisäävät hyvinvointia.
  3. Tutustu uusiin ihmisiin verkossa. Jos et pysty tai ole halukas lähtemään ihmisten ilmoille, voit matalalla kynnyksellä löytää uusia ihmisiä netistä. Voit aloittaa esimerkiksi liittymällä omien mielenkiinnonkohteidesi ympärillä pyöriviin sosiaalisen median ryhmiin tai keskustelupalstoille.
  4. Vahvista jo olemassa olevia ihmissuhteitasi. Monilla meistä on elämässämme ainakin yksi ihminen, johon voisi tutustua paremmin ja johon luoda syvempi suhde. Yhteydenotto voi kuitenkin tuntua pelottavalta, mutta voit aloittaa esimerkiksi viestittelyllä tai ehdottamalla jotain matalan kynnyksen yhteistä aktiviteettia. Syvällisempien ja merkityksellisten ihmissuhteiden kehittämisessä oleellista on päästää toinen tunnetasolla lähelle sekä osoittaa aitoa kiinnostusta toisen elämää kohtaan.
  5. Hanki lemmikkieläin. Monet tutkimukset osoittavat lemmikkieläimien vähentävän yksinäisyyden tunteen intensiivisyyttä ja lisäävän merkityksellisyyden tunnetta elämään.
  6. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Yksinäisyyden kanssa eläminen on usein raskasta ja se voi heikentää arjenhallintaamme. Huolehtimalla terveydestäsi esimerkiksi liikkumalla, syömällä hyvin ja nukkumalla tarpeeksi onnistut ylläpitämään omaa toimintakykyäsi.
  7. Hakeudu ammattiavun piiriin. Jos aiemmat vinkit eivät toimi tai ne eivät ole sinulle toteutettavissa, voit aina hakea apua mielenterveyden ammattilaiselta. Yhdessä esimerkiksi psykologin tai psykoterapeutin kanssa on mahdollista keksiä ratkaisuja yksinäisyyteen. Tietyt järjestöt, kuten Suomen Punainen Risti, tarjoavat myös ystävätoimintaa, jonka kautta yksinäinen voi tutustua uusiin ihmisiin. Lisää tietoa palvelusta täällä.

On mahdollista, että tämän artikkelin keinot eivät ole sinulle syystä tai toisesta toteutettavissa tai ne eivät onnistu lievittämään yksinäisyyttäsi. Jos yksinäisyyden kanssa eläminen kuormittaa sinua ja tarvitset asiaan tukea ja neuvontaa, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaamme alla olevaan numeroon. Voimme yhdessä pohtia mitä tilanteellesi on tehtävissä.

Asiantuntijamme toteuttaa myös yksinäisyyteen liittyvää pienryhmä keskusteluita, joissa saat asiantuntijan ohjausta sekä vertaistukea.Tutustu Yksinäisyys-ryhmään – varaa paikkasi ja ota suunta kohti parempaa.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset