Masennuksen syynä ei ole tunnistettu yhtä yksittäistä syytä. Joillakin voi olla perinnöllistä taipumusta masennukseen tai sitten opitut ajatusmallit tai aiemmat elämänkokemukset voivat altistaa masennuksen puhkeamiselle. Ei tiedetä, miksi masennus on naisilla noin puolet yleisempää kuin miehillä.   

Masennukseen johtavat syyt 

Tyypillisesti masennusta edeltää vaikeat ja stressaavat elämänmuutokset, menetykset tai koetut epäonnistumiset. Tällaisia elämän muutostilanteita voivat olla esimerkiksi ero, työpaikan menetys, sairastuminen tai läheisen kuolema. Myös työuupumus voi altistaa masennukseen sairastumiselle. On kuitenkin luonnollista, että jokainen kokee jossain elämäntilanteessa masentunutta mielialaa, murhetta, väsymystä tai uupumusta. Jos oireet ovat ohimeneviä, eivät vaivaa suurta osaa päivästä, eivätkä vaikuta toimintakykyyn, ei kyseessä todennäköisesti ole masennustila, vaan normaaliin elämään kuuluva alakuloinen jakso. Nämä on normaaleja tuntemuksia, eivätkä tarkoita, että kyseessä olisi diagnosoitava masennustila. 

Hormonaaliset muutokset syynä masennukseen 

Raskausajan masennukselle tai raskauden jälkeiselle masennukselle altistavat tyypillisesti raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset, synnytykseen liittyvät kokemukset, aiemmin sairastettu masennus sekä uuden elämänvaiheen mukanaan tuomat muutokset.  

Kaamos aiheuttaa masentuneisuutta 

Kaamosmasennus on talvikuukausina ilmenevä masennuksen muoto, johon kuuluu tavanomaisia masennusoireita, mutta jotka ilmenevät talvisin ja toistuvat vuosittain samaan aikaan. Kesällä oireet häviävät. Kaamosmasennus voimistuu yleensä iän myötä. Kaamosmasennuksesta kärsii n. 1 % aikuisista. Lisäksi 10-30 % kärsii lievemmästä kaamosoireilusta ilman varsinaista masennusta. 

Masennuskyselyn avulla voit selvittää tarkemmin omia tai läheisesi masennusoireita. Muista kuitenkin, että masennusdiagnoosin tekeminen on aina lääkärin tehtävä. Jos sinua mietityttää masentuneisuus tai haluat puhua siitä, älä jää yksin vaan ota yhteyttä. 

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset