Depersonalisaatiolla tarkoitetaan itsensä kokemista epätodelliseksi ja vieraaksi. Depersonalisaatio voi olla monen somaattisen tai psyykkisen sairauden oire, mutta satunnaisesti sitä voi ilmetä terveilläkin ihmisillä. Esimerkiksi hyvin psyykkisesti kuormittava tilanne tai univaje voivat laukaista lyhytkestoisen kohtauksen.

Miltä depersonalisaatio voi tuntua?

Depersonalisaatio ilmenee aina yksilöllisesti ja sen sanallinen kuvaileminen voi tuntua hankalalta. Depersonalisaatiokohtauksen aikana ihminen voi kokea kehonsa oudoksi ja vieraaksi tai tuntea olevansa kehonsa ulkopuolella. Se voi ilmetä myös kokemuksena siitä, että ei pysty kontrolloimaan omaa kehoaan tai puhettaan. Depersonalisaation aikana ihminen voi myös kokea ympäristönsä unenomaiseksi tai mittasuhteiltaan vääristyneeksi. Myös hetkellinen tunteiden turtuminen ja ajattelutoiminnan lamaantuminen ovat yleisiä depersonalisaatiokokemuksen piirteitä. Todellisuudentaju säilyy kohtauksen aikana ja henkilö siis tietää, että kokemus ei ole todellinen. Depersonalisaatio voi kuitenkin tuntua ahdistavalta tai pelottavalta.

Mistä itsensä epätodelliseksi kokeminen voi johtua?

Kohtauksenomaista depersonalisaatiota voi stressin ja univajeen lisäksi aiheuttaa jotkin sairaudet, kuten ohimolohkoepilepsia ja migreenit. Kohtaukset ovat kuitenkin yleisimpiä traumaattisia tapahtumia, kuten lapsuuden kaltoinkohtelua, kokeneilla ihmisillä. Depersonalisaatio on tavallinen oire traumaperäisessä stressihäiriössä ja sen arvellaan tällöin toimivan eräänlaisena mielen hallintakeinona traumaattisten muistojen aiheuttamille ahdistuksen tunteille. Myös joidenkin huumeiden käyttö ja psykoottiset tilat voivat aiheuttaa depersonalisaation kaltaisia kokemuksia.

Jos depersonalisaatio on toistuvaa ja pitkäkestoista ja se hankaloittaa yksilön elämää, puhutaan depersonalisaatiohäiriöstä, joka on yksi dissosiaatiohäiriöiden muodoista.

Jos koet depersonalisaatiokohtauksia ja asia huolestuttaa sinua, voit saada välitöntä keskusteluapua ja neuvontaa asiantuntijaltamme alla olevasta numerosta. Voimme yhdessä pohtia, mitä tilanteellesi on tehtävissä.

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset