Toteutimme maaliskuussa laajan tutkimuksen missä tutkimme suomalaisten työssäkäyvien hyvinvointia. Yli puolet (57 %) kyselyymme vastanneista koki jatkuvaa stressiä tai väsymystä. Tämä kertoo huolestuttavaa kieltä työelämän kuormittavuudesta ja palautumisen puutteesta. Työelämän kuormitus ei jää työpaikalle – se imeytyy mukaan uneen, mielialaan, ihmissuhteisiin ja vapaa-aikaan. Työpäivä ei pääty kellokorttiin, vaan stressi jatkaa kulkuaan kotiin, muokaten koko elämän rytmiä ja laatua.

Stressin ja väsymyksen vaikutukset ulottuvat syvälle. Työntekijät raportoivat unettomuutta, keskittymisvaikeuksia, ärtyneisyyttä ja vetäytymistä. Pitkittyessään tilanne voi johtaa masennukseen ja työkyvyn heikkenemiseen. Tässä kohtaa yritysten on kysyttävä itseltään: onko meillä rakenteita, jotka tukevat työntekijän palautumista – vai jääkö hyvinvointi yksilön omalle vastuulle?

Ratkaisujen on oltava kokonaisvaltaisia. Kyse ei ole vain yksilön ajanhallintataidoista, vaan rakenteellisista muutoksista, kuten realistisista työkuormista, joustavista työajoista ja palautumisen mahdollistamisesta työpäivän aikana. Myös työyhteisön ilmapiiri, johtamiskulttuuri ja mahdollisuus matalan kynnyksen keskustelutukeen vaikuttavat olennaisesti siihen, millaiseksi työelämä koetaan.

HR-päättäjien rooli on kriittinen: miten organisaatiossa tuetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia? Työntekijöiden kokema arki määrittää pitkälti myös yrityksen vetovoiman ja kilpailukyvyn.

Haluatko kuulla lisää Työelämätutkimuksestamme?

Ota yhteyttä, Outi Huhtanen-Kuusela, puh. +358 40 901 2276, outi-huhtanen-kuusela@minde.fi

Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset