Jos huomaat tuntevasi olosi yksinäiseksi parisuhteessasi, voi se olla erityisen stressaava ja kuormittava tunne. Odotuksesi ja oletuksesi siitä, millaista on olla parisuhteessa, eivät kohtaa sen kanssa, miltä sinusta juuri nyt tuntuu. Yksinäisyys parisuhteessa voi tuntua jopa pahemmalta kuin ilman parisuhdetta. Saatat tuntea häpeää siitä, miksi olet joutunut tällaiseen tilanteeseen. Saatat olla tyytymätön parisuhteeseesi, jossa läheisyys on voinut vähentyä ja arjessanne toistuvat konfliktit ja riidat. Yksinäisyys parisuhteessa aiheuttaa epävarmuuden, haavoittuvuuden ja avuttomuuden tunteita. Saatat olla vihainen, alakuloinen tai turhautunut. Ehkä ajattelet eroa tai koet, ettet saa tarvitsemaasi tukea parisuhteessasi.
Mistä yksinäisyys parisuhteessa johtuu?
Yksinäisyyden tunne parisuhteessa herää, kun koemme, ettei kumppanimme välitä meistä tai emme ole tärkeitä. Myös luottamuksen puute sekä kyvyttömyys turvalliseen ja avoimeen keskusteluun voivat ajaa parisuhteen osapuolia erilleen toisistaan. Lisäksi on mahdollista, että parisuhteeseen hakeudutaan alun perin sen vuoksi, että on yksinäinen ja odotetaan parisuhteen muuttavan tilannetta. On kuitenkin haitallista ajatella, että kumppani olisi ainut asia, joka toisi elämään tarkoituksen ja merkityksellisyyden. Jos elämästä puuttuu jokin, jota tarvitset, etkä ehkä osaa sanallistaa, ei kumppani tai parisuhde ole ratkaisu asiaan.
Yksinäisyyden tunteen syytä miettiessä on hyvä katsoakin kokonaiskuvaa. Millainen elämäntilanteenne on tällä hetkellä? Huolehditteko molemmat itsestänne ja jaksamisestanne? Jos oma vointi on huono ja arki koostuu velvollisuuksien täyttämisestä, voi olla haastavaa kerätä voimavaroja suhteeseen panostamiseen. Väsymys ja kiire ovat ainekset siihen, ettei oma jaksaminen riitä läheisyyden ja kommunikaation ylläpitämiseen, jolloin hiljalleen parisuhde muuttuu etäisemmäksi. On tärkeää, että oman kumppanin kanssa olisi mahdollisuus jakaa omia pelkoja ja huolia, sekä toisaalta myös huomioida toisen tarpeita.
Mitä yksinäisyydelle voi tehdä?
Mikäli huomaat olevasi yksinäinen, vaikka olisitte samassa huoneessa, et jaksa jakaa arkisia asioita kumppanisi kanssa ja tunnet olosi surulliseksi tai pettyneeksi, olisi syytä puuttua tilanteeseen. Yksinäisyys voi aiheuttaa niin fyysisiä kuin emotionaalisiakin haasteita, kuten mielialaoireilua ja päihteiden väärinkäyttöä. Jos välillänne tuntuu olevan jokin este, voitte pyrkiä purkamaan sitä yhdessä. Voitte esimerkiksi tahoillanne kirjoittaa tai miettiä, miksi rakastuitte toisiinne ja mitä tunteita se herätti.
On myös hyvä kartoittaa, onko välillänne jotain selvittämättömiä ongelmia, jotka estävät yhteenkuuluvuuden tunnetta tai herättävät tunteita, kuten pelkoa ja surua. Järjestäkää aikaa toisillenne ja pyrkikää olemaan läsnä tilanteissa, joissa olette yhdessä. Onkin hyvä vähentää sosiaalisen median käyttöä pystyäkseen keskittymään käsillä olevaan hetkeen. Keskustelkaa omista tunteistanne ja pyrkikää rakentamaan yhteyttä esimerkiksi luomalla mahdollisuuksia läheisyydelle. Voitte esimerkiksi varata iltaisin aikaa toisillenne ja mennä yhtä aikaa nukkumaan. Muistakaan myös tehdä itsellenne tärkeitä asioita ja ylläpitää muita hyvinvointia lisääviä sosiaalisia suhteitanne.
Älä jää yksin
Yksinäisyyden käsittelyyn on saatavilla myös ammattiapua ja voit aloittaa avun hakemisen soittamalla asiantuntijoillemme keskustelutuen saamiseksi.
Mindepuhelimeen vastaavat aina terveydenalan ammattilaiset